Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης η Μαλάλα


H 15χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία έπεσε θύμα επίθεσης των Ταλιμπάν και παραλίγο να χάσει τη ζωή της, είναι και επισήμως υποψήφια για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο θα απονεμηθεί τον Οκτώβριο. Η νεαρή Μαλάλα, που υποβάλλεται μέχρι σήμερα σε χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας της, ταξίδευε με ένα σχολικό λεωφορείο στο Πακιστάν, το οποίο για κακή της τύχη έπεσε πάνω σε ένα μπλόκο των Ταλιμπάν.

Εκείνοι την πυροβόλησαν τρεις φορές, επειδή τους επέκρινε για τη στάση τους στην εκπαίδευση των κοριτσιών, μέσω του blog της. Η έφηβη προτάθηκε από μέλη του νορβηγικού Κοινοβουλίου, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι στην υποψηφιότητά της συνέβαλαν και άλλοι βουλευτές από άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε περίπτωση νίκης η Μαλάλα θα είναι η μικρότερη σε ηλικία υποψήφια στην οποία απονέμεται το σπουδαίο αυτό βραβείο.

"Ο Θεός μου έδωσε μία καινούρια ζωή"
Την παροχή εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά, οραματίζεται η 15χρονη Μαλάλα. Τι ανέφερε σε συνέντευξη της σε άπταιστα αγγλικά.




Τη δημιουργία ενός ταμείου για την επίτευξη του οράματος της, την παροχή εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά, ανακοίνωσε η Πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσουφζάι, που επέζησε αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν λόγω της καμπάνιας της. Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη που δίνει μετά την επίθεση που δέχτηκε.

Η 15χρονη Μαλάλα μίλησε μπροστά στην κάμερα του "Sky News", λίγο πριν υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο στο Μπέρμιγχαμ το Σάββατο. Η επέμβαση διήρκεσε 15 ώρες.
Η ίδια, δέχτηκε δολοφονική επίθεση σε σχολικό λεωφορείο στο Πακιστάν τον Οκτώβριο "επειδή προωθούσε την κοσμική αρχή", σύμφωνα τους Ταλιμπάν, που έχουν προειδοποιήσει ότι θα της επιτεθούν εκ νέου.
Η Μαλάλα έχει γίνει γνωστή επειδή υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στην πατρίδα της.
Η σφαίρα είχε αφαιρεθεί από το κεφάλι της 15χρονης στο Πακιστάν και στη συνέχεια η Μαλάλα διακομίστηκε στη Βρετανία για περαιτέρω θεραπεία.

Μιλώντας στα αγγλικά, η Μαλάλα είπε μπροστά στην κάμερα:
"Σήμερα μπορείτε να δείτε ότι είμαι ζωντανή. Μπορώ να μιλήσω, μπορώ να σας δω, μπορώ να τους δω όλους και σήμερα μπορώ να μιλήσω και γίνομαι καλύτερα μέρα με τη μέρα.
Είναι μόνο χάρη στις προσευχές του κόσμου, γιατί όλος ο κόσμος, άντρες, γυναίκες, παιδιά, όλοι προσευχήθηκαν για μένα. Χάρη σε αυτές τις προσευχές, ο Θεός μου έδωσε αυτή τη νέα ζωή και αυτή είναι μία δεύτερη ζωή.
Θέλω να υπηρετήσω τον κόσμο και θέλω όλα τα κορίτσια, όλα τα παιδιά, να λάβουν εκπαίδευση και γι’ αυτό το λόγο δημιουργήσαμε το Ταμείο Μαλάλα", υποστήριξε η νεαρή.
Μάλιστα, μήνυμα το οποίο ανάρτησε στο διαδίκτυο η συγκεκριμένη οργάνωση αναφέρει:
"Δημιουργήσαμε τον λογαριασμό αυτόν για την Μαλάλα και την οικογένειά της, σε συνεργασία με υποστηρικτές της πρωτοβουλίας, έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της Μαλάλα για την εκπαίδευση των κοριτσιών".
Η Μαλάλα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Κουίν Ελίζαμπεθ από τα μέσα Οκτωβρίου. Πήρε εξιτήριο στις 3 Ιανουαρίου για να συνεχίσει την αποκατάστασή της στην προσωρινή κατοικία της οικογένειάς της στο Γουέστ Μίντλαντς.

Η ίδια είναι εντελώς κωφή από το αριστερό της αφτί, καθώς η σφαίρα που την τραυμάτισε στο κρανίο κατέστρεψε το τύμπανο της και τα οστά που χρησιμεύουν για την ακοή. Οι γιατροί προχωρούν σε συνεχείς επεμβάσεις για την επανέλθει η ακοή της.
Όπως ανέφερε ο Ντέιβ Ρόσερ, επικεφαλής ιατρός του νοσοκομείου του Μπέρμιγχαμ που παρακολουθεί την 15χρονη, για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας της νεαρής μαθήτριας ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη "15 με 18 μήνες".
Υπενθυμίζεται ότι η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το κορίτσι το οποίο μεταφέρθηκε στη Βρετανία μία εβδομάδα μετά την επίθεση, στις 9 Οκτωβρίου, θα μπορέσει να παραμείνει στη Βρετανία ύστερα από την απόφαση των αρχών του Μπέρμιγχαμ να προσφέρουν στον πατέρα της εργασία στο προξενείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου